Όσοι έχουμε καταγωγή από την Πελοπόννησο δεν περιμένουμε τα Χριστούγεννα για να γευτούμε νοστιμότατες δίπλες, μιας και τις βρίσκουμε εκεί όλο τον χρόνο. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς δίπλες φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα αλλά έχουν καταχωρηθεί ως “προϊόν” της Πελοποννήσου, όπου τις βρίσκουμε όχι μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά όλο τον χρόνο, καθώς συνοδεύει γλυκά όλα τα ευχάριστα γεγονότα της ζωής, όπως γάμους, βαπτίσεις κλπ. Οι δίπλες είναι ίσως από τα πιο νόστιμα, παραδοσιακά γλυκά μας, που όμως απαιτεί προσπάθεια και κυρίως τεχνική για το δίπλωμα μέσα στο καυτό λάδι. 

Παραδοσιακές Δίπλες

Περίπου 1½ κιλό
Προετοιμασία:
10 λεπτά – Αναμονή: 20 λεπτά – Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

  • 200 γρ. γάλα
  • 200 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά
  • 1.300 γρ. αλεύρι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό

Για το γαρνίρισμα

  • καρύδια, χοντροκομμένα
  • μέλι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά, από το σημείο βρασμού. Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Ετοιμάζουμε την ζύμη για τις δίπλες. Χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και το ξύσμα μαζί με τη σόδα. Ζυμώνουμε έως ότου γίνουν μία ελαστική ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί.
  3. Ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών. Κόβουμε λωρίδες ή τετράγωνα κομμάτια με ένα μαχαίρι και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε μέτρια φωτιά. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και ενός πηρουνιού διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.
  4. Βγάζουμε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε να στραγγίζουν το περιττό λάδι.
  5. Όταν στραγγίξουν, τις βουτάμε στο κρύο σιρόπι και τις σερβίρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με μέλι και χοντροκομμένα καρύδια.
  6. Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για περίπου 1 εβδομάδα.

Σημ.
Εάν δυσκολεύεστε με το τύλιγμα μέσα στο καυτό λάδι, απλά κόψτε την ζύμη σε ορθογώνια κομμάτια, αλείψτε τα στην μέση ελαφρά με νερό, πιέστε τα ώστε να σχηματίσετε παπιγιόν και τηγανίστε.

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment