Μια από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών μου είναι να φτιάχνουμε κέικ. Ακόμη και τώρα που έχουν μεγαλώσει αρκετά, δεν χάνουν την ευκαιρία να μπουν στην κουζίνα και να φτιάξουν το δικό τους κέικ. Ειδικά τώρα που έχουν μεγαλώσει αρκετά, εγώ κάνω στην άκρη και τα αφήνω να αναλάβουν δράση. Η γεύση επιλέγεται ανάλογα με τη διάθεση. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η νοστιμιά του σπιτικού κέικ. Μια από τις αγαπημένες μας συνταγές είναι αυτό το κέικ πορτοκάλι με αρωματικό γλάσο πορτοκαλιού.

Αυτό το κέικ πορτοκάλι με αρωματικό γλάσο πορτοκαλιού, είναι φτιαγμένο από αλεύρι ολικής, έχει λιγότερη ζάχαρη – γιατί έτσι μας αρέσει – και είναι γεμάτο μικρά κομματάκια αποξηραμένων εσπεριδοειδών. Δοκιμάστε το! Είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσει.

Κέικ πορτοκάλι με αρωματικό γλάσο πορτοκαλιού

8-10 άτομα

Προετοιμασία: 10 λεπτά – Ψήσιμο: 45-50 λεπτά 

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως
  • 4 αυγά
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα πορτοκαλιού
  • 1 φλ. κόντιτα εσπεριδοειδών

Για το γλάσο

  • 2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα πορτοκαλιού
  • παπαρουνόσπορος για το γαρνίρισμα
Συνταγή για πεντανόστιμο Κέικ πορτοκάλι με αρωματικό γλάσο πορτοκαλιού που θα κλέψει τις εντυπώσεις. Ιδανικό για το σχολείο και το γραφείο.

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα κέικ (ή 2 μακρόστενες).
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και στο τέλος το αλεύρι. Με την ειδική σπάτουλα ξύνουμε τα τοιχώματα του μπολ. Προσθέτουμε την κόντιτα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ελαφρά.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά. Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε το κέικ σε διάφορα σημεία, όταν η οδοντογλυφίδα βγαίνει στεγνή σημαίνει ότι το κέικ μας είναι έτοιμο.
  4. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά, στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.
  5. Μέχρι να κρυώσει το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Εάν το μείγμα μας είναι πολύ ρευστό, προσθέτουμε ζάχαρη άχνη, εάν είναι πολύ σφικτό το αραιώνουμε με χυμό πορτοκάλι ή νερό. Όταν το γλάσο έχει την επιθυμητή πυκνότητα, περιχύνουμε με αυτό το κέικ και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο. Αφήνουμε το κέικ πορτοκάλι με αρωματικό γλάσο πορτοκαλιού να σταθεροποιηθεί (περίπου 15 λεπτά) και κόβουμε σε φέτες.

Καλή απόλαυση!

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment